Правильне харчування - здорові судини

  У медицині існує прекрасне вислів: «Людина риє собі могилу зубами». Сенс цього вислову полягає в тому, що неправильне харчування переважної частини населення веде до розвитку більшості людських хвороб і до передчасного старіння.

 

  У людському організмі важливі всі системи та органи, але тільки при їх добре скоординованій роботі можна говорити про здоров'я. Кожна клітина нашого тіла невидимими нитками тісно пов'язана з мільйонами інших клітин організму, і від того, як вона працює, залежить робота інших клітин. Будь-яка клітина залишається живою, поки в ній протікають процеси асиміляції (засвоєння, харчування) і дисиміляції (видалення шлаків).

  Точно так само і нормальне функціонування кожної клітини залежить від гарного харчування та своєчасного очищення. Якщо харчування клітини порушується, порушуються її функції. Якщо порушується живлення групи клітин, значить, порушується діяльність органу або системи.

  При розтині дітей, померлих від різних хвороб, було виявлено, що у всіх дітей без винятку (100%) в судинах вже були склеротичні зміни. Про що це говорить? Це насамперед говорить про неправильному харчуванні з раннього дитинства. Люблячі батьки, бабусі і дідусі, родичі і знайомі з дитинства напихають дитини то тістечком, то морозивом, то шоколадкою. І діти швидко ростуть, швидко повніють, що веде до зайвих жирових відкладень і порушень в роботі серцево-судинної системи. З віком ростуть жирові відкладення в тканинах і м'язах, збільшується кількість холестерину в крові - наступають явища раннього атеросклерозу. І не дивно, що атеросклероз коронарних судин часто виявляється вже в 20-річному віці.

  Багато повні люди говорять про те, що їх повнота «спадкова». Але так не буває. Спадкової буває не повнота, а обжерливість. Якщо в сім'ї звикли їсти по 5-6 разів на день без усякої системи і порядку, якщо батько, мати і бабуся постійно зловживають жирними стравами, то й діти підуть по їх стопах. Були батьки повними людьми, такими ж будуть і їхні діти. Ось вам і спадковість!

  Наші далекі предки вміли обмежувати себе в їжі, більше рухалися й працювали. Тому про ранньому атеросклерозі стародавні медики навряд чи щось чули.

  Важливим недоліком сучасного харчування є його одноманітність. Чим в основному харчується міський житель? Це м'ясо, варене і смажене, консерви, хліб, солодкі випічки, цукор, тваринні жири, картоплю. Фрукти і овочі коштують у нього на одному з останніх місць. Але ж це якраз те, що не треба робити!

  Як же радить харчуватися сучасній людині офіційна медицина? А. А. Покровський і група співавторів рекомендують обмежити калорійність їжі за рахунок вуглеводів, які добре і швидко засвоюються, і тваринних жирів, багатих холестерином, а так само скоротити до мінімуму в раціоні кухонну сіль, вершкове масло, маргарин, виключити з харчування продукти, багаті холестерином (копченості, сало, м'ясні консерви і т. д.). Масла тваринного походження рекомендується замінювати рослинними оліями. У раціоні кожної людини повинно міститися достатня кількість ягід, овочів, фруктів. Харчування має бути дробовим (5-6 разів на день і потроху). Один раз на тиждень обов'язковий розвантажувальний день.

  При гіпертонічній хворобі, атеросклерозі та ішемічної хвороби серця не рекомендуються і навіть забороняються наступні продукти: міцні м'ясні бульйони, жири (яловичий, свинячий, баранячий), внутрішні органи тварин, ікра, мізки, сало.

  З солодких страв треба виключити різні креми, тістечка, здобу. Соління, гострі і кислі страви, копченості, оселедець взагалі протипоказані хворим людям і не рекомендуються здоровим. Какао, кава, шоколад, цукор, алкогольні напої, пиво, морозиво - всі ці продукти харчування теж не принесуть вам нічого, крім неприємностей.

Рекомендації для харчування хворих атеросклерозом, ішемічною хворобою і хворобами судин

Хліб і вироби з борошна

Хліб вчорашньої випічки, з мінімальною кількістю солі (або без солі) з житнього борошна чи пшеничного борошна грубого помелу, хліб з висівками, сухарі, печиво (не з здобної борошна)

М'ясні страви і страви з птиці

Нежирні сорти м'яса. Не вживати у вареному вигляді, а приймати тільки у вареному або запеченому в духовці вигляді (виняток становлять внутрішні органи і мозок тварин)

Супи

Фруктові, круп'яні, вегетаріанські, молочні

Риба

У їжу використовувати тільки нежирні сорти у вареному або запеченому вигляді

Яйце

Обмежити до 2-3 шт. в тиждень. Краще приймати в їжу у вигляді парових омлетів

Молоко та молочні продукти

Застосовувати як в натуральному вигляді, так і у вигляді молочних каш, кефіру та кислого молока. Сир застосовувати тільки у свіжому вигляді

Жири

Для приготування блюд та салатів використовувати тільки рослинні масла

Закуски

Не гострі та несолоні сири, нежирна ковбаса (типу «докторської»), салати, нежирна шинка

Напої

Будь-яки фруктові та овочеві соки, квас, відвар шипшини, глоду, м'яти. Обмежити газовані напої

Морські продукти

Всі види бурих водоростей, морські гребінці, креветки, кальмари, мідії, страви з морської капусти

  Хворим з гіпертонічною хворобою і атеросклерозом, а також хронічною серцевою недостатністю рекомендуються продукти з підвищеним вмістом калію: курага, смородина, сушений виноград, урюк, чорнослив, банани, абрикоси, зелень петрушки, селери, кропу (особливо кропове насіння).